Onko syömisessä enää mitään itua?

Abraham Maslow’n tarvehierarkiapyramidissa (”A Theory of Human Motivation” v. 1943) perustason muodostavat fysiologiset tarpeet; kaikkein olennaisimmat asiat, joita ilman ei voi elää. Pyramidin perustuksista löytyvät hengittäminen, vesi, ruoka, uni, lämpö, aineenvaihdunta ja seksi. Vasta seuraavalta tasolta löytyy turvallisuus. Kolmannella tasolla ovat yhteenkuuluvuuden tarpeet, neljännellä arvostuksen tarpeet ja viidennellä eli ylimmällä tasolla ovat itsensä toteuttamisen tarpeet. Aivan pyramidin piikissä sijaitsevat ihmisen ehdottomat huippuhetket, jollainen voi olla vaikkapa unohtumaton kulinaristinen kokemus. Jotta huipulle voi päästä, täytyy aloittaa pohjalta.

Ihminen syö elääkseen. Jos siis osaa syödä oikein ja turvallisesti. Ruokaan voi toki tukehtua tai allergia voi asettaa rajoituksia valioon, mutta muutoinkin on syytä olla varovainen. Suorastaan kuolettavat vaarat vaanivat kaikkialla ja koskaan ei voi tietää, mitä elintarvikkeita juuri nyt pitäisi välttää. Kannattaa aamuisin lukaista mediasta ajan viimeisimmät ilmiöt, ennen kuin ryhtyy brunssiaineksia jääkaapista kaivamaan.

Muutama perusohje on syytä pitää mielessä. Älä syö nautaa, koska se kuluttaa maapallon vesivaroja ja siitä saattaa saada Creutzfeldt-Jakobin taudin. Älä syö sikaa seuraavaa sikainfluenssa-aaltoa odotellessa. Maksassa ja sisäelimissä on liikaa A-vitamiinia, maista varovasti. Siipikarjan lihassa ja kananmunissa piilee salmonellariski ja äyriäisissä hepatiitti. Sienet säteilevät vieläkin Tshernobyl-päästöjen jäljiltä. Vältä siis ainakin vuoden 1985 jälkeen säilöttyjä metsäsieniä. Marjoja uhkaa ekinokokki, joka voi aiheuttaa ihmiselle kystisen tai alveolaarisen ekinokokkoosin! Kuulostaa erittäin pahalta ja bakteerihyökkäys voi saapua mistä suunnasta tahansa hetkenä minä hyvänsä, joten jälleen on muistettava seurata mediaa herkeämättä!

Viime viikkoina vellonut Escherichia coli -bakteerikohu leimasi kaikki (espanjalaiset) vihannekset jätevedellä kastelluiksi. Venäläinen viranomainen niputti koko Euroopan vihannekset samaan ongelmavyyhteen ja tyhjensi kauppojen tiskit tuontitavarasta kokonaan – varmuuden vuoksi. Viime kesänä idässä pelättiin suomalaisia jäätelöitä. Espanjalaiset kurkkuvuoret syötettiin vuohille; seurauksena nyt on vältettävä myös lampaanlihaa ja fetajuustoa. Muihinkaan maitotuotteisiin ei tule koskea listeriariskin takia. Listeriaa voi löytyä tosin myös kalasta, mutta sitähän nyt ei uskalla muutoinkaan syödä – ei varsinkaan jos kala on peräisin järvistä tai meristä. Geofagit syövät mineraalinkaipuussaan maata, mutta siinä vasta pöpöjä ja madonmunia onkin! Hengenpitimiksi olenkin viime aikoina uskaltanut napsia enää saksalaisia (laadun tae) luomutuotettuja pavunituja, kunnes aamulla luin nettiuutisista otsikon: Itu tappaa! Onneksi jo samana iltana todettiin, että eipäs tapakaan (ehkä).

TA

Julkaistu: 10.06.2011